gender & kinderboeken

Maar ik wil dansen

In welke bibliotheek vind ik dit boek?

Doone Penny is de ongewenste nakomer uit een groot Londens gezin. Zijn ouders kijken vrijwel niet naar hem om. Alle aandacht gaat naar hun groentezaak en naar zus Crystal, het enige meisje in het gezin. Zij moet en zal moeders droom waarmaken om balletdanseres te worden, ook al heeft ze weinig talent. Vader heeft het te druk met de dagelijkse strijd om zijn gezin te onderhouden.

Alleen Beppo, de winkelbediende en in een vorig leven circusartiest, houdt zich bezig met de eenzame, verwaarloosde Doone. Hij helpt hem zijn muzikaal talent te ontdekken en brengt hem behendigheid en lenigheid bij. Terwijl de kleine Doone op de gang moet wachten tot de balletlessen van zus Crystal afgelopen zijn, neemt hij de muziek, het ritme en de dans in zich op en doet hij de oefeningen van de meisjes na. Hij wil zelf zo graag balletdanser worden, maar ‘jongens dansen niet’.

Ondanks de ontmoediging en de spot van zijn ouders en de sabotage van zijn stikjaloerse zus zet Doone door. Dankzij leraren en begeleiders in de dansschool die zijn artistieke talenten wél erkennen, kan hij zijn droom realiseren.

Het boek is geen kopie van het verhaal van Billy Elliott, het is veel meer dan dat. Na het ontroerende portret van een geniale maar uitgestoten jongen die ‘anders is’, begint een tweede verhaal over de onderlinge competitie op de balletscholen en binnen het gezin. Mooi is ook de evolutie van de matig getalenteerde en obsessief jaloerse zus, die er uiteindelijk in slaagt boven zichzelf uit te stijgen en zichzelf en haar broer te aanvaarden.

Gender?

De gevoelige en kunstzinnige jongen wint de strijd tegen rolbevestigende vooroordelen. Zijn vader is uiteindelijk de eerste die het danstalent van zijn zoon erkent en de ommezwaai maakt.