gender & kinderboeken

Hanneke Bloem en haar vijf fantastische tantes


Hanneke komt pas op haar negende te weten dat haar vader eigenlijk vijf zussen heeft. Hun doodarme ouders hadden al hun kinderen uitbesteed en Hannekes papa, een vertrooide uitvinder, heeft geen idee waar ze nu zijn. Geleidelijk komt Hanneke toch een en ander te weten: tante Veronica is beresterk en werkt in een circus; tante Japonica en tante Thessalonika, een tweeling met een detectivebureau, kunnen gedachten lezen; tante Majolica is een bazige schooljuf en tante Harmonica heeft muzikaal talent en kan buikspreken.

Hanneke houdt van een goed mysterie want ze is een echte speurneus. Haar avontuurlijke zoektocht naar de extravagante tantes is een succes: op het eind van het eerste boek heeft ze hen alle vijf opgespoord. In deel 2 helpt Hanneke haar tweelingtantes om een oplichtersbende te ontmaskeren. In deel drie duikt een zesde tante op: tante Formica. Ze werd geadopteerd door een nicht in de Far West en is nu cowgirl. Wanneer tante Formica haar tweelingzussen vraagt om een stel veedieven te helpen klissen, reist Hanneke met de tantes mee naar Amerika.

Het is genieten van de opwindende avonturen van Hanneke en haar speciale tantes. Elk kind droomt ervan zulke zotte tantes te hebben. Humoristische vertelling opgedeeld in hoofdstukjes, veel grappige illustraties.

Gender?
Hanneke is een vastberaden, ondernemend meisje met veel zin voor initiatief. De originele tantes zijn geen stereotiepe vrouwenfiguren.