links

Gender

www.rosadoc.be - documentatiecentrum en bibliotheek waar je met al je vragen over gender terecht kan

 


Tools

www.genderindeklas.be - website die ondersteuning biedt voor leerkrachten die op een genderbewuste manier willen lesgeven

 


Genderklik in de kleuterklas. Omgaan met verschillen, werken aan gelijkheid.- pdf - Brochure met informatie, tips en checklist voor het werken rond gender in de kleuterklas. De brochure bevat ook lessuggesties.


Genderloops - Tools, strategieën en achtergrondinformatie voor het werken rond gender in kinderopvang en kleuteronderwijs.


Fille et garçon: une même école? - Module de sensibilisation


10 quick ways to analyze children's books for racism and sexism - Een korte checklist voor het evalueren van kinderboeken op racisme of seksisme.


Les ptits égaux - Uitgewerkte lesactiviteiten voor lessen rond gender(bewustzijn) in kleuter of lagere school.


Gender in 20th Century Children's Books - pdf - Amerikaans onderzoek van bijna 6000 kinderboeken naar genderrepresentatie.

 

Boekentips

Lab-elle - Franse site met heel wat boeken die de stereotiepen vermijden en een grote variatie aan mannelijke en vrouwelijke personages hebben. Doorzoekbaar per leeftijdscategorie en land van uitgave.


Anti-Princess Reading List - Een lijst vol boeken met 'sterke, pittige, slimme en originele meisjes in de hoofdrol.' Samengesteld door de (deels commerciële) Americaanse site mommytracked


Children's Books that break gender role stereotypes - pdf - Boekenlijst samengesteld door the National Association for the Education of Young Children (US)

Jeugdliteratuur

Villa Kakelbont - Website van Focuspunt Jeugdliteratuur met portretten van jeugdauteurs en illustratoren, informatie over nieuwe boeken, prijzen en actuele ontwikkelingen.


Vertel eens - Webblog over kinderboeken


Pluizer - Kinderboeken recensies en voorleestips geschreven door LINC-vrijwilligers.

 

Varia

Gender representation in children's tv worldwide - Rapport over de representatie van gender in kinderprogramma's op tv wereldwijd.


Pinkstinks - Pinkstinks is een Britse campagne dat de invasie van roze in het leven van jonge meisjes in vraag stelt.